Készen áll, hogy az ügyfeleink között üdvözöljük? Ajánlatkérés Ajánlatkérés

Módosultak az EKR rendszerbe „integrált” űrlapok

2019.11.18.

Módosultak az EKR rendszerbe „integrált” űrlapok
A magyar közbeszerzésekben állandó problémát jelent ez a kérdés, igyekszünk segítséget nyújtani a helyes értelmezéshez

Az EKR rendszer 2019.10.17-i verzióváltásával számos új, a rendszerbe integrált űrlap került bevezetésre.

Minden olyan közbeszerzési eljárásban ezekkel az új űrlapokkal találkozhatunk, amely eljárást az ajánlatkérő 2019.10.17-ét követően hozott létre az EKR rendszerben (nem az eljárás megindításának napja számít tehát, hanem az eljárás rendszerbeli létrehozásának dátuma, pl. előfordulhat, hogy egy 2019. 10.08-án létrehozott eljárást az ajánlatkérő pl. csak 2020-ban indít meg).

Fentiekből adódóan számos, jelenleg futó tenderben még a „régi” űrlapok szerepelnek, de egyre több közbeszerzési eljárásban kerülnek majd elő az űrlapok is, így röviden foglaljuk is össze, hogy melyek ezek:

  • AJÁNLATTEVŐ NYILATKOZATA az eljárást megindító felhívásban előírt alkalmassági követelményekre vonatkozóan
  • NYILATKOZAT üzleti titokról
  • Nyilatkozat a biztosítékok határidőben történő rendelkezésre bocsátásáról
  • Ajánlati biztosítékról szóló nyilatkozat
  • Ajánlattevő nyilatkozata szakmai felelősségbiztosítás tekintetében
  • Ajánlattevő nyilatkozata felelősségbiztosítás tekintetében
  • Az eljárást megindító felhívásban előírt alkalmassági előírások vonatkozásában bemutatott szakemberekről
  • Az eljárást megindító felhívásban előírt alkalmassági előírások vonatkozásában bemutatott szakemberek szakmai tapasztalata
  • Nyilatkozat az előírt minimális eszköz követelményekről
  • Felelős fordításról szóló nyilatkozat

Minden, fentiekben feltüntetett nyilatkozat karakterkorlátos, azaz az ajánlattevők nem tetszőleges hosszúságú szöveget írhatnak az egyes űrlapokba (a karakterkorlát űrlaponként változó, 400 és 4000 karakter között van, szóközökkel együtt)

A gazdasági szereplők számára valamennyi nyilatkozat űrlap csak akkor válik szerkeszthetővé, ha megerősíti, hogy a nyilatkozat űrlapot be kívánja nyújtani. Amennyiben a gazdasági szereplő az űrlapok tetején található,„A nyilatkozatot be kívánom nyújtani” négyzetet nem jelöli, akkor a nyilatkozat be nem nyújtott nyilatkozatnak minősül.

Amennyiben egy gazdasági szereplő úgy kívánja benyújtani az ajánlatát, és az abban szereplő online űrlapokat, hogy nem nyilatkozik egyesével az adott űrlap elfogadásáról, benyújtásáról, akkor a rendszer figyelmezteti, hogy nem jelölte meg, hogy a nyilatkozat tartalmát elfogadja, a nyilatkozatot be kívánja nyújtani, ezért az eljárási cselekmény részeként ezen nyilatkozatok nem kerülnek benyújtásra, amely az ajánlat/jelentkezés érvénytelenségét is eredményezheti. Az eljárási cselekmény benyújtása a „Folytatja a benyújtást? Igen/Mégsem” válasz jelölésével folytatható, vagy szakítható meg.